Venačne planine Azije nastale su pomeranjem afričke, arabijske i indijske ploče prema severu i njihovim podvlačenjem i sudarom pod evroazijsku ploču, došlo je do nabiranja visokih venačnih planina. U Aziji se venačne planine prušaju od Male Azije do Malajskog Arhipelaga i između visokih planina nalaze se prostrane visoravni.

 Na mestu udara indijske ploče i njenog podvlačenja pod evroazijsku ploču nabrane su najviše planine na svetu. Najviša je planina Himalaji gde se ujedno i nalazi najviši vrh na svetu. To je Mont Everest ( 8848m ). Visoke planine su takođe Karakorum, Hindikuš, Pamir, Kunlun, Tjan Šan i one su ujdeno i jedine planine na svetu više od 7000m. Između Himalaja i Karakoruma izdignuta je najviša i najveća visoravan na svetu, Tibetska visoravan.

 

 U severnom delu poluostrva Mala Azija nalaze se Pontijske planine, a u južnom Tavor i Antitavor (Južni Tavor). Između ovih planina smeštena je Anatolska visoravan. Prema istoku, na Pontijske planine nastavljaju se planine Ararat, Kavkaz i Elbrus sve do Hindikuša. Na Tavor i Antitavor nastavlja se planina Zagros. Između planina Elbrus i Zagros nalazi se Iranska visoravan.

 Zona nabiranja se povija i prema jugu i dalje se nastavlja i na poluostrvu Indokina i Malajskom poluostrvu. Pomeranje litosfernih ploča je proces koji i danas traje zbog čega su na prostorima jugoistočne Azije česti zemljotresi.

*2004. godine, u Decembru, jak podmorski zemljotres potresao je jugoistočnu Aziju.Epicentar tog zemljotresa bio je oko zapadnih obala Sumatre. Potres je bio jak 9,3 stepena Rihterove skale i trajao je punih 10 minuta. On je po snazi drugi, a po trajanju najduži zabeleženi potres. Nakon njega usledio je cunami koji je oštetio ne samo obale Azije već i obale Afrike.

 Oblasti Kamčatku, Japanska ostrva, Malajskog arhipelaga pa sve do ostrva Nova Gvineja odlikuju ne samo jaki zemljotresi već i velika vulkanska aktivnost. Ova oblast sa brojnim aktivnim i ugašenim vulkanima deo je vatrenog pojasa Pacifika.