Raznovrsnost klimatskih tipova i odgovarajućih tipova vegetacije, uslovljava i veoma raznovrstan životinjski svet. Pojedine životinjske vrste žive samo u Aziji i predstavljaju specifičnost ovog kontinenta i faune sveta. Zbog uticaja čoveka i promena u prirodnoj sredini opstanak nekih od njih je veoma ugrožen.

 Simbol Svetske fondacije za zaštitu divljih životinja ( WWF) jeste velika panda. Velika panda je krupni sisar iz porodice medveda, poreklom iz jugoistočne Kine. Lako se prepoznaje po upadljivim crnim oznakama oko očiju, na ušima i preko svog zaobljenog tela. Iako pripada redu zveri, koje karakteriše ishrana mesom, džinovska panda se u 99% slučajeva hrani mladicama i listovima bambusa. U prirodnom stanišru ostalo ih je veoma malo. Ovo je jako ugrožena vrsta. Iako se u zatočeništvu teško razmnožava, u Kini je formirano nekoliko centara za očuvanje ove veoma ugrožene i retke vrste. 

 

 Najveća od četiri vrste velikih divljih mačaka, tigar, živi samo u Aziji. Živi u džunglama u jugoistočnom Sibiru i jugoistočnoj Aziji. Od 9 podvrsta, tri su istrebljene (kaspijski, javanski i tigar sa ostrva Bali), a ostale su veoma ugrožene. Najveći među njima je sibirski tigar, a najopasniji po čoveka bengalski tigar. Tigar je dug oko 140cm a rep mu je još oko 60cm. Mužjaci su teški negde oko 120kg, a ženke oko 90kg. Sibirskom tigru dužina može da bude čak i oko 3m, rep dug oko 90cm, a može dostići težinu i preko 350kg ( ženke 300 kg) .

 

 Od 5 vrsta nosoroga, tri žive u Aziji. Za razliku od svojih afričkih rođaka, azijske vrste su manje i imaju manji rog. Sumatranski nosorog danas ima stanište u Maleziji, Indoneziji, odnosno na ostrvima Borneo i Sumatra, kao i na Malajskom poluostrvu. On ima dva roga. Indijski i  javanski nosorog imaju jedan rog. Sve tri azijske vrste nosoroga veoma su ugrožene zbog lova, i uništavanja njihovog prirodnog staništa. 

 

 Azijski lav je takođe jako ugrožen. Jedna od osam podvrsta živi u Aziji. Nekada je naseljavao široko područje jugozapadne i južne Azije, a danas je ostalo svega oko 300 jedinki na malom šumskom području oblasti Gir u zapadnoj Indiji. Azijski lavovi su manji i lakši od njihovih afričkih rođaka, ali su podjednako agresivni.

 Azijski(indijski) slon je jedna od dve vrste slonova koje žive na Zemlji. Manji je od svog afričkog rođaka i ima manje uši i manje kljove. Od davnina se na njegovom prirodnom staništu u Aziji ( na prostorima južne i jugoistočne Azije ) koristi kao domaća životinja za vuču, prevoz i podizanje teških tereta. Slon učestvuje i u religijskim obredima i karnevalima. 

 

 U šumama Bornea i Sumatre živi orangutan. Na jeziku tamošnjeg stanovništva reč oran-gutan znači '' šumski čovek '' . On je vrsta primata iz porodice čovekolikih majmuna. On je nekada naseljavao prostore jugoistočne Azije, ali je njegov opstanak veoma ugrožen zbog uništavanja prirodnog staništa. 

 

 Druge značajnije vrste koje naseljavaju Aziju su zmije. Od otrovnih je značajna kobra, a od neotrovnih pitoni.Značajne su takođe i rajske ptice koje naseljavaju prostore jugoistočne Azije, Njih odlikuje perje jako živih boja. Pomoću tog perja mužjaci se udvaraju ženkama. Ženke su često manje upadljive od mužjaka ali to nije uvek slučaj. 

         

 

 Tibetska visoravan je na prvi pogled nenaseljena oblast, ali ona je ipak stanište mnogim vrsta životinja. Tu žive snežni leopard  i  jak. Jak je vrsta planinskog govečeta. On, uključujući grbu na leđima, može da dostigne visinu i do 2m, a težinu od preko 800kg. Telo mu je prekriveno dugom, gustom dlakom, koja viseći resasto sa boka seže čak do članaka. Stanovništvo Tibeta ga gaji kao domaću životinju i od njega dobija mleko, vunu, kožu, od rogova pravi manja oruđa, a balega se suši koristi za ogrev.